Potansiyel



1947: Raymond Queneau'nun Exercises de Style'ı yayımlanır. Kitapta, otobüste geçen bir hikaye, 99 farklı şekilde anlatılır. Büyük yankı uyandırır ve sonrasında Oulipo akımının temel eserlerinden biri olarak kabul edilir.

1947'den 2003'e kadar geçen zaman içerisinde bir aralar: Ferit Edgü, bu kitabın çevrilemeyeceğini söyler. Ve başka işlere girişir.

Aralık 2003: Bir babayiğit çıkar, ve kitap (Biçem Alıştırmaları ismiyle, Armağan Ekici tarafından) Türkçeye çevrilir, Sel etiketiyle okur karşısına çıkar.

26 Ağustos 2006: Kitabın Idefix'teki sayfasına, üye ismi gihsan olan bir kişi tarafından şu yorum bırakılır:


Haziran 2009: Gökdemir İhsan'ın ilk kitabı, Katakofti, Simurg Yayınları tarafından yayımlanır. Kitapta bolca "oyunlu mevzular" vardır.

Eylül 2010: Gökdemir İhsan'ın yazdığı Kurmaca Alıştırmaları isimli kitap (da), Sel Yayıncılık'tan çıkar. Bu defa ise, Biçem Alıştırmaları'ndaki öykü, 33 farklı kurguyla anlatılır. Kitabın önsözünü de, Biçem Alıştırmaları'nın çevirmeni Armağan Ekici yazar. İhsan, "görmüş ve arttırmıştır".

Eylül 2015: Henüz Kurmaca Alıştırmaları'nın malum sitedeki sayfasında herhangi bir yorum bulunmamakta. Bazı okurların birkaç günde bir bu sayfaya girip yorum kısmını kontrol ettiği, bir nevi bekleyiş içerisinde oldukları konuşulmakta ise de, bunun sadece bir şehir efsanesinden ibaret olduğu (da) düşünülüyor.

Yorumlar